Wpisy

  • środa, 07 sierpnia 2013
  • środa, 05 września 2012
    • Przyprawa do pierniczków

      Składniki

      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 1 łyżeczka goździków
      • 2 łyżeczki kardamonu
      • 1 łyżeczka imbiru
      • 1 łyżeczka startej suszonej skórki z pomarańczy

      Sposób przyrządzenia

      Wszystkie składniki należy dokładnie ze sobą wymieszać.

      Stosować zamiast gotowej przyprawy do pierników kupionej w sklepie

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Autor(ka):
      janusz.pustelnik710
      Czas publikacji:
      środa, 05 września 2012 18:13
  • poniedziałek, 03 września 2012
    • Kulki jajeczne w orzeszkach

      Składniki

      • 6 jajek na twardo
      • 1/2 cebuli
      • 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę szynki
      • 3 łyżki majonezu
      • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych
      • szczypta pieprzu

      Sposób przyrządzenia

      Jajka gotujemy, studzimy, obieramy.

      Trzemy na tarce lub drobno siekamy.

      Mieszamy z cebulą, szynką, majonezem.

      Z powstałej masy robimy kulki wielkości orzecha włoskiego.

      Obtaczamy kulki w drobno posiekanych orzeszkach.

      Wkładamy do lodówki, by kulki lekko zastygły, dekorujemy według upodobań

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Autor(ka):
      janusz.pustelnik710
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 03 września 2012 06:54
  • czwartek, 30 sierpnia 2012
    • Eko-jaja w galarecie

      Składniki

      • 1 marchewka ekologiczna
      • 1 niewielka pietruszka
      • kawałek selera ekologicznego
      • 6 jaj bio ekologicznych
      • żelatyna (wg przepisu)
      • szczypta pieprzu ziołowego
      • sól
      • pieprz
      • przyprawa do zupy do smaku
      • kiełki do dekoracji.

      Sposób przyrządzenia

      Obraną i pokrojoną eko- marchew, pietruszke i eko-seler pół litrem wody, lekko posól i ugotuj wywar warzywny.

      Ugotuj eko-jaja na twardo.

      Odcedź wywar warzywny, dopraw go pieprzem ziołowym, pieprzem, solą i przyprawą do zup do smaku.

      W gorącym wywarze wymieszaj żelatynę w proporcji wg wskazówek na opakowaniu.

      Połówki jajek ułóż w miseczkach i zalej je galaretą.

      Wstaw w chlodne miejsce.

      Wyjmij (odwracając) galaretkę na talerz, udekoruj kiełkami

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Autor(ka):
      janusz.pustelnik710
      Czas publikacji:
      czwartek, 30 sierpnia 2012 13:09
  • wtorek, 28 sierpnia 2012
    • Biało - czerwone pomidorki

      Składniki

      • 3 średnie pomidory
      • 4 duże jajka
      • szczypiorek
      • pieprz
      • sałata
      • pietruszka

      Sposób przyrządzenia

      Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy wzdłuż w dość grube plastry.

      Pomidory myjemy, ścinamy czapeczki.

      Również kroimy w grube plasterki.

      Jajko i pomidora oprószamy pieprzem.

      Następnie składamy pomidora przekładając plastrami jajka.

      Szczypiorek drobniutko kroimy i posypujemy nim kolejne warstwy (można posypać samego pomidora).

      Całość przykrywamy czapeczkami.

      Ustawiamy na półmisku wyłożonym sałatą.

      Dowolnie dekorujemy.

      Przed spożyciem solimy

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Autor(ka):
      janusz.pustelnik710
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 sierpnia 2012 13:33
  • poniedziałek, 27 sierpnia 2012
    • Chleb razowy

      Składniki

      • mąka chlebowa razowa - 450 gram
      • mąka pszenna - 220 gram
      • woda - 450 ml
      • olej - 1 łyżka
      • sól - 2 łyżeczki
      • cukier - 1 łyżka
      • drożdże świeże - 40 gram

      Sposób przyrządzenia

      Drożdże podgrzej z wodą i cukrem, do momentu aż rozpuszcząsie całkowicie drożdże.

      Piekarnik nastaw na 200 *C.

      Połącz olej, mąkę razową, pszenną sól i podgrzane wcześniej drożdże - wyrabiaj ręcznie około 5 minut.

      Teraz odstaw ciasto na około 40 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce.

      Wyrosnięte ciasto przełóż do wysmarowanej formy ( keksówki) tłuszczem obsyp mąką i piecz około 60 minu.

      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Autor(ka):
      janusz.pustelnik710
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 sierpnia 2012 13:18
  • niedziela, 26 sierpnia 2012
    • Pomarańczowo-migdałowe ciasto

      Składniki

      • ciasto:
      • mąka 175 g
      • masło schłodzone 100 g
      • cukier 25 g
      • żółtko 1 szt.
      • sól 1 szczypta
      • masa:
      • pomarańcze 3 szt.
      • jajka 2 szt.
      • cukier 100 g
      • migdały mielone 150 g
      • śmietana kremówka 100 ml

      Sposób przyrządzenia

      CIASTO: z podanych składników szybko zagnieć ciasto.

      Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30 minut.

      Schłodzonym ciastem wyłóż dno i boki formy /boki na wysokość około 2 cm/.

      Do środka formy włóż arkusz papieru do pieczenia, wsyp fasolę przeznaczoną wyłącznie do pieczenia.

      Formę z ciastem wstaw do nagrzanego do 190 *C piekarnika i piecz 10 minut, następnie usuń pergamin z fasolą i piecz kolejne 5 minut.

      MASA: do sporej miski wlej sok z wyciśnięty z pomarańczy, dodaj jajka, cukier, zmielone migdały i śmietanę.

      Całość dokładnie zmiksuj /masa będzie bardzo płynna/.

      Wylej masę na podpieczony spód ciasta i piecz jeszcze 25 minut.

      Odstaw ciasto do wystudzenia, najlepiej przez całą noc

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Autor(ka):
      janusz.pustelnik710
      Czas publikacji:
      niedziela, 26 sierpnia 2012 16:59
  • sobota, 25 sierpnia 2012
    • Sałatka z warzywami i sezamem

      Składniki

      • 2 marchewki
      • 1 łodyga selera naciowego
      • 1 por (biała część)
      • 1 jabłko
      • 1 ser mozzarella
      • 1 garść sezamu
      • 1 ugotowane jajko
      • natka pietruszki
      • koper
      • oliwa z oliwek
      • ocet winny
      • sól
      • pieprz

      Sposób przyrządzenia

      ? marchewki obieramy, ? warzywa, jabłko, jajko i ser kroimy w cienkie paseczki, ? mieszamy, dodajemy sezam, trochę zostawiamy do dekoracji, ? przyprawiamy, dodajemy natkę i koperek oraz oliwę i ocet, ? mieszamy, posypujemy resztą sezamu

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Autor(ka):
      janusz.pustelnik710
      Czas publikacji:
      sobota, 25 sierpnia 2012 17:47
  • środa, 22 sierpnia 2012
    • Sylwestrowe wino grzane

      Składniki

      • szklanka białego wina wytrawnego albo półwytrawnego
      • 2 żółtka
      • 3-4 łyżki cukru
      • pół laski wanilii
      • cytryna

      Sposób przyrządzenia

      Wino zagotować do wrzenia razem z wanilią, wcześniej przekrojoną wzdłóż .

      Żółtka ucieramy dokładnie z cukrem i powoli zalewamy gorącym winem .

      Po napełnieniu nim szklaneczek na wierzch każdej kładziemy pół plasterka cytryny .

      Pijemy póki gorące

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Autor(ka):
      janusz.pustelnik710
      Czas publikacji:
      środa, 22 sierpnia 2012 10:20
  • wtorek, 21 sierpnia 2012
    • Groszek ptysiowy

      Składniki

      • 1 szklanka mleka
      • 4 jajka
      • 75 g masła
      • 1 szklanka mąki pszennej
      • szczypta soli

      Sposób przyrządzenia

      Do rondelka wkładam masło, wlewam mleko i podgrzewam, aż masło roztopi się w mleku, solę.

      Dodaję powoli mąkę i mieszając doprowadzam do połączenia się wszystkich składników w jedna masę.

      Zdejmuję z ognia.

      Wbijam po kolei do rondelka po jednym jajku i mieszam mikserem na jednolita masę.

      Formę wykładam papierem do pieczenia.

      Nakładam na formę kuleczki w małych odstępach za pomocą szprycy lub łyżeczki.

      Piekę w temperaturze 170 stopni przez niecałą godzinę, aż patyczek będzie suchy, a groszek zloty

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Autor(ka):
      janusz.pustelnik710
      Czas publikacji:
      wtorek, 21 sierpnia 2012 21:30

Kanał informacyjny